21-LDR ile LED, BUZZER ve SERVO MOTOR Uygulaması

07.01.2018
584
A+
A-

Evet artık sensörlerden gelen verileri okuyup gelen verilere göre diğer devre elemanlarını aktif etmeye geldi sıra. İlk sırada LDR var. LDR gelen ışığa göre değer değişikliğine uğrayan bir fotodirençtir. Ortam ışığına göre direnci arttırır azaltır. Bizde bu artan azalan değerleri okuyup bu değere göre Servo motora 90 derecelik bir açı vereceğiz, Buzzerdan Ses çıkarılmasını sağlayacağız ve aynı zamanda LED yakacağız.

1-Arduino Uno(1 adet)

2-BreadBoard 

3-Buzzer (1Adet)

4-LED( 1 adet)

5-220Ω Direnç(1adet) ve 10KΩ Direnç (1adet)

6-LDR(1adet)

7-Servo Motor

8-Jumper Kablolar

Malzemelere ihtiyacımız var.

Devremizin taslağını FritZing programıyla oluşturalım.

Adım adım yapalım bu sefer. Projeler ne kadar karışık olursa olsun. Adım adım yaparsanız çok daha kolay ve sağlıklı yapmış olursunuz. Şimdi aşağıdaki sıralamaya göre adım adım yapalım.

ilk önce A0(analog girişten) değer alacağımız LDR modülünü kuralım.

Şimdi yukardaki modüle ek olarak aşağıdaki daha önce kurduğumuz tek LED yakıp söndürme modülünü kuralım.

Şimdi de  En son modülümüz olan Buzzeri devreye eklemeye geldi. Daha önce yaptığımız Buzzer Uygulama  devresinden hiç bir farkı yok modülümüzün ve devremize Buzzer Uygulama modülünüde ekleyelim.

Şimdi son modülümüz olan Servo Motor Uygulaması (90 Derecelik) devresine göre Servo Motor modülümüzü bağlayalım devremize. 

Evet Devremizi adım adım  modül modül yaptık. Burada en çok dikkat etmemiz gereken nokta breadbord’a + ve – leri verdiğimiz hatta LED ve Buzzer’ında + ve – lerini düzgün bağlama. Daha önce ayrı ayrı Tek LED Yakma, Buzzer Uygulama, Buzzer ve LED Uygulaması, LDR ile LED LDR Buzzer   Servo Motor Uygulaması (90 Derecelik) devrelerini yapmıştık .  Şimdi Yukarda tasarladığımız devrede ise Bunların hepsini tek bir devrede yapacağız. Yani LDR’den gelen değere göre LED yakıp söndüreceğiz ve aynı zamanda buzzerdanda Ses çıkışı yapıp Servo Motora da 90 derecelik dönüş açısı vereceğiz.  Hepsi için ayrı ayrı modül gibi düşünelim ve kod yazarken de Modüllerde ne yapacağımıza görede kod yazalım.

Örneğin ben istiyorum ki LDR’den gelen değer eğer 650 den küçükse (karanlıksa) LED yansın ve Buzzerdan ses gelsin Servo Motor 90 derece konumuna gelsin. Değilse LED sönsün ve Buzzerdan ses gelmesin ve servo motor 0 derece konumuna gelsin.

Yukardaki isteğime göre gelelim kodları yazmaya.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.