14-LDR İle Gece Lambası Uygulaması

05.01.2018
533
A+
A-

Evet artık sensörlerden gelen verileri okuyup gelen verilere göre diğer devre elemanlarını aktif etmeye geldi sıra. İlk sırada LDR var. LDR gelen ışığa göre değer değişikliğine uğrayan bir fotodirençtir. Ortam ışığına göre direnci arttırır azaltır. Bizde bu artan azalan değerleri okuyup bu değerlere göre Lamba yakma perde indirme gibi  çalışmalar yapacağız. İlk çalışmamız LDR ile gece lambası yakıp söndüreceğiz. Gelelim devre elemanlarına.

1-Arduino Uno(1 adet)

2-BreadBoard 

3-LED( 1 adet)

4-220Ω Direnç(1adet) ve 10KΩ Direnç (1adet)

5-LDR(1adet)

6-Jumper Kablolar

Malzemelere ihtiyacımız var.

Devremizin taslağını FritZing programıyla oluşturalım.

Evet Burada birşeye çok dikkat etmemiz gerekiyor. LDRnin bir ayağı (-) de diğer ayağına da 10KΩ direnç bağladık.(10KΩ direnç renkleri=Kahverengi-Siyah-Turuncu-Altınrengi) Direncin diğer ayağına da (+) bağladık. Buradaki direncin görevi LDRden gelen değerin daha düzenli gelmesini sağlamak. Bağlantımızın sıralaması (-) Ldr Direnç(+) olacak. Buradaki LDR ve Direncin bağlandığı yerden bir kabloyuda A0(analog girişe) bağladığımızda artık LDRden değerleri okuyacak devreyi oluşturduk.

LDRden gelen değerelere göre yanıp sönecek tek LED yakıp söndürme devresini daha önce oluşturmuştuk.Aynı devreyi buradada kuruyoruz. Sadece LEDin (+) bacağına 8 nolu dijital pini bağlayacağız.

Tüm bağlantı işlemleri gerçekleştirildikten sonra Sırada artık kodları yazmaya geldi. Kodlarda Eğer A0 analog pininden gelen değer 650 den küçük ise(Yani hava aydınlıksa ) 8 nolu pini kapat ve 1 sn bekle, değilse (yani 650 den büyükse ) 8 nolu sayısal pini aç (Yani LED’e +5v ver)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.