Röle Nedir ve Nasıl Kullanılır?

05.01.2018
506
A+
A-

Röle küçük akımlarla gerilimlerle çalışan ve bu gerilimler aracılığıyla içerisindeki düğmeyi açıp kapatır. Bu açıp kapatmada yüksek gerilimli devrelerin çalışıyorsa çalışmasını durdurur, çalışmıyorsa çalışmasını sağlar.

Bizim devlerden kullanacağımız rölelerde 5 bacak bulunuyor bunun 3 bacağının olduğu yerdeki sağ ve sol iki bacak +-5V verilerek rölenin çalışmasını sağlar. 3 bacağın ordasındaki bacak ise çıkış için kullanılan ortak bacaktır.  2 bacağın olduğu yerdeki bacaklardan biri kapalı biri açıktır. Çalıştırmak istediğimiz devrenin kablosunun biri bu rolenin üzerinden devreyi tamamlaması gerekiyor. 220volttan gelen kablonun biri ekran ampül gibi 220 voltla çalışan cihaza bağlanır. Biri ise rolenin orta bacağına bağlanır 2 li bacaklardan birinden de alınan kablo ekran ambül gibi 220v ile çalışan cihaza bağlanır. Şayet cihaz başlangıçta çalışmasını istiyorsak kapalı olan bacağa 220volt çıkışı alırız. Arduino kartın dijital pininden verdiğimiz 5V ile roleyi çalıştırırız. Rölenin kapalı olan (Cihaz çalışırken) bacak açılır ve Cihaz çalışmaz olur. 5v elektriği kestiğimizde röle eski konumuna geçer ve cihaz çalışmaya tekrar başlar.

Ya da tam tersi ; Başlanğıçta çalışmasını istemiyorsak açık olan bacağa cihaz bağlanır. Devre çalıştığında Cihaz çalışmaz. Ancak Arduino kartın dijital pininden 5v gönderdiğimizde röle çalışır ve açık olan bacağı kapatır ve cihaz çalışır. Arduinodan verdiğimiz 5v elektriği kestiğimizde ise röle eski konumuna döner ve cihazın elektriği kesileceğinden cihaz çalışmaz.

Röle Devresinde bağlantı şekline örnek

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.