Mblock İle Arduino Kodlama

28.11.2017
675
A+
A-

Arduino uno kodlamak için bloklarla kodlama yöntemi en kolayıdır. Mblock ile yapacağınız kodlamada blockları yerleştirerek sağ taraftada kodları görebileceğiniz bir arayüze sahip. Blockları yerleştirdikten sonra sağ tarafta üstte Arduino Yükle Seçeneğini seçerek de kodları karta direk yükleyebiliyorsunuz.

Bizler küçük yaştaki kodlama meraklısı yavrularımıza bu programı kullanarak kodlamayı öğreteceğiz.

mBlock programını kurmadan Arduino IDE indirip kurun. Arduino IDE indirmek için Tıklayınız. Arduino IDE kurduktan sonra da mBlock uygulamasınını kurmalısınız. mBlock Uygulamasını indirmek için Tıklayınız  Buradaki sizin sisteminize uygun olan versiyonunu indirip kurun.  Kurulum Bittikten sonra artık işlemlere başlayabiliriz.

Şimdi gelelim Mblock’a arduino kartı tanıtma ve kodlama işlemlerine.

Programları indirip kurduktan sonra çalışma esnasında sizde bazı Erişim izinleri isteyecektir. Bu izinleri vermeniz gerekmektedir.

Programın kurulumu bittikten sonra ilk açılış dili ingilizcedir. Dili değiştirmek için Language menüsünden dilimizi değiştiriyoruz.

Dil seçimi yaptıktan sonra artık mBlock programınız Türkçe dil seçeneğiyle karşımızda. mBlock aşağıdaki ekrandaki tüm kartları desteklemektedir. Şimdi adım adım kart ve port seçimlerini yapalım.

Kart ve port seçimlerini yaptıktan sonra Arduino kartın blogunu seçerek arduino kipe geçelim. Arduino kipin amacı eklediğimiz blogların sonucunda oluşan kodlarıda görmek. Bunu da aşağıdaki adımaları takip ederek yapalım.

İlk önce Arduinoda sık sık kullanacağımız pin ve sensörlerle ilgili bölümü açalım.

Blokları yerleştirdikten sonra karta yükleme ve kod bölümünü görmek için aşağıdaki işlemi yapalım.

Blokları yerleştirdikten sonra karta yükleyip kartta projenin çalışması için aşağıdaki işlemi yapmamız gerekiyor.

Karta yükle dedikten sonra şayet Kartı doğru seçtiysek ve kartık bağlı olduğu portuda doğru belirlediysek. Kodlarımız karta yüklendiğinde aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü alırız.

Bu şekilde de 9 numaralı pine bağlı olan led 1 sn yanar1 sn sönerse projemiz çalışıyor demektir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.